Langå-Torup Pastorat

Langå kirke

Kirken fra Syd Øst

Lidt om kirkens historie


Den oprindelige kirke som bestod af skib og kor menes at være bygget omkring 1200 tallet.
Tårn og våbenhus er formentlig opført i slutningen af 1400 tallet.
I 1721 gennemgik kirken en gennemgribende ombygning og reparation.
I 1868 blev kirken omtrent nedrevet og genopbygget med ny korbue. Der var 149 siddepladser.
I 1956 blev kirken igen udsat for en gennemgribende ombygning. Koret blev nedbrudt, skibet
forlænget med 6 meter, tårnet forhøjet og koret blev udvidet.
Sideskibet er opført sammen med den store ombygning i 1956.
Freskomaleri af Ernst Trier er malet i 1956. Motiv fra Mattæus-evangeliet.
Genindvielsen fandt sted den 25. marts 1956.
Kirken havde nu fået 320 siddepladser.
Døbefond er af kalksten fra Gotland og fra 1300-tallet.
Prædikestolen og lydhimmel er fra 1600-tallet.
Alterkalken er af sølv og fra år 1600.
De to messing alterstager har indskift 1590.
Den gamle kirkeklokke er fra 1609.
Den nye kirkeklokke er fra 1971.
Orglet er bygget af P. Bruhn & Søn i 1974, har 14 stemmer, 2 manual og pedaler.
Kirkeskibet er en model af fregatten Rota som er ophængt i 1968.
Efter flere års planlægning blev Langå kirke igen renoveret
både udvendig og indvendig. I 2006 fik kirken nyt tag, og i 2008 gennemgik
den indvendige del af kirken, en gennemgribende renovering. Orglet blev ved
denne lejlighed flyttet fra tårn til sideskib, og døbefonden blev trukket frem
fra skammekrogen, og fik en central plads i kirken. Bænkestaderne i sideskibet
blev fjernet, og gav derved mere fri gulvplads. Det frie gulvareal skaber
muligheder for, at lave forskellige arrangementer i kirken.


Langå Kirke restaureret.

 

Langå Kirke restaureret.

Langå Kirke blev betydeligt udbygget og hovedistandsat i 1956, men træværk og bænkestader blev sidst malet i 1974, så vi har igennem mange år samlet sammen til en hovedistandsættelse.

I 2002 indledtes det konkrete arbejde for projektet, men det endte med at blive forkastet for anden gang i 2005.

Der var nu gået så lang tid, at taget var blevet så medtaget af tidens tand, at det måtte udskiftes snarest. De samlede omkostninger ville beløbe sig til anslået 6 millioner kr.
Så mange penge kunne der umuligt findes, så vi måtte indstille os på at klare os for det halve. Nyt tag havde første prioritet.
 
Det blev skiftet i efteråret 2006. TOB BYG aps, Langå, udførte arbejdet. Birch & Svenning var arkitekt på opgaven. Den samlede pris beløb sig til cirka 1,2 mil. kr.

Så var der den indvendige renovering. Der skulle luges kraftigt ud blandt alle vore ønsker, og det var ikke var så let. Men efter mange og lange møder endte alt så godt som i et eventyr, og nu står vores kirke smuk og brugsvenlig, og klar til at rumme nye generationer og nye initiativer.
 
Døbefonten har fået den hædersplads den fortjener. Der er blevet plads omkring den, den kan ses, og den står ikke længere gemt bag bænke, som i en skammekrog.
Orgelet er flyttet om i sideskibet, hvor de fleste faste bænke er taget ned. Der er nu løst møbleret, så vi kan skaffe gulvplads til at lege lidt og sidde i rundkreds med alle de børn, som vi er så heldige vil komme til dåbsoplæring i vores kirke. Det er den ene gode ting ved nyindretningen. Den anden er, at orgelet høres bedre og samler opmærksomhed fremad i stedet for bagud. Og så har vi heller ikke længere koret i nakken, men tværtimod har vi dem for øje, så pigerne også kan få den opmærksomhed de rettelig fortjener.
Under ommøbleringen skal også lige nævnes, at alteret er flyttet ud fra væggen, og knæfaldet flyttet tilsvarende og forbedret.
Forbedret blev også siddekomforten på samtlige bænke, idet sædet blev forlænget med 5 cm. Endvidere blev lågerne taget af.  De er sat på loftet, såfremt senere slægter skulle ønske dem tilbage.
Endelig blev kirken kalket og fik en ny farvesætning, på anbefaling af konservator Kurt Nedergaard. Loftet er holdt i ensfarvet gråt, alle siddemøbler i en dyb grøn, og orgel og knæfald i okkergult.

Arbejdet stod på fra 2. januar til 25. april 2008, og det forløb planmæssigt.

Arkitekt: Birch & Svenning
Håndværkere:
Tømrer: TOB BYG Aps
Murer:  Knud Nautrup
El & VVS: Gudenå El og vvs
Maler: Reeberg & søn

Samlet pris ca. 2,3 mill. kr.


Anna-Christine Elming,
sognepræst ved Langå Kirke, Randers Søndre Provsti.


Lidt billeder fra Langå kirke

 
 

Ny Kirkelåge er nu på plads den 6. juni 2013

Natten mellem den 5. og 6. februar har to ukendte personer (efter spor i sneen, en stor og en lille) været på besøg i Langå. Disse personer har set sig varme på den lille låge mellem parkeringspladsen og Langå kirkegård og fjernet lågen fra sin plads. Der er jo ikke noget særligt ved denne låge, som gør, at den er mange penge værd. Dagsprisen på jern til skrot er ca. 0,80 kr./kg, så hvis lågen vejer 50 kg, kan den indbringe ca. 40,00 kr.
Vi satte en efterlysning i Lokal Nyt og på hjemmeside i håb om at få lågen tilbage, men der var ingen, som henvendte sig med oplysninger, der kunne føre os til den bortkomne kirkelåge.
Derfor gik vi i kast med at måle op og tegne en ny låge. Mærkeligt nok var det umuligt, at finde et billede af lågen, men på https://maps.google.dk/ kunne vi finde et lidt uskarpt billede af lågen. Med udgangspunkt i billedet, og den store dobbeltlåge, fik vi lavet en skitse til en ny låge. Det øverste hængsel var meget slidt, og sad løs i kirkemuren, så vi valgte at tage det ud og lave et nyt hængsel. Selvom hængslet sad løst, var det lidt af en opgave at få boret og mejslet beton væk omkring hængslet, så det kunne tages ud af muren.
Niels talte med et par kolleger om lågen, og de mente, at hvis han ville lave en tegning kunne de da godt hjælpe ham med at fremstille lågen. Så kom der lockout af lærerne, og projektet gik lidt i stå. Men så i uge 19 gik de i gang med at save, bore, fræse og svejse, og fredag den 10. maj 2013 var lågen og hængslet fremstillet.
Jørn og Niels lavede en prøveopstilling for at se om lågen og hængslet passede. Der skulle lige et par justeringer til på hængslet inden de var helt tilfredse. Så blev låge og hængsel sendt til galvanisering ved DOT i Herning.
Lågen kom tilbage fra galvanisering i uge 21, og onsdag den 29. maj blev låge og hængsel atter sat op på sin plads i kirkemuren. Det var lidt af en kunstfærdig opstilling de fik lavet for, at være sikre på at hængslet kom til at sidde rigtig, før de kom beton og sten i hullet. Nu sad det hele som det skulle, og de afmonterede lågen, så betonen kunne få fred og ro til at hærde ordentlig, før den kunne tages i brug.
Torsdag den 6. juni 2013 kl. 9.30 monterede de to ”lågemontører” Jørn og Niels så den flotte låge. De blev overvåget af Jane og Tove, der var de første, som fik lov til at afprøve lågen. Den blev godkendt. Så præcis 4 måneder efter var der igen låge i Langå kirkemur.

 

 


Langå kirke er blevet lidt ”GRØNNERE” - Nyt lys i kirken

Menighedsrådet har i det forgangne år arbejdet med mange forskellige opgaver. Vi ville gerne gøre kirken ”grønnere”.

Et af menighedsrådsmedlemmerne havde været til informationsmøde vedrørende LED lamper . Han kunne fortælle de øvrige medlemmer om fordelene ved udskiftning af de gamle glødelamper. Vi var lidt skeptiske med hensyn til, om det nu også kunne være rigtigt, at der kunne spares så mange penge mellem 4.000 og 5.000 kr. om året ved en sådan udskiftning. Vi kontaktede derfor Verdo for at få lidt hjælp og evt. nogle prøvelamper.

Lampetyper og antal blev talt op i kirken, sognegård, anneks og konfirmandstue. Konsulenten fra Verdo kom på besøg med en kuffert fuld af forskellige lamper, som vi prøvede af. Inden han gik, lovede han at komme med 6 kertelamper, som vi kunne sætte op i et par lampetter i kirken. Nu kunne man ved selvsyn se LED lamperne i funktion.

De oprindelige 60W glødelamper udsender et meget blødt og gult lys i forhold til LED lampernes hvide og klare lys. Dette blev diskuteret lidt frem og tilbage, inden vi besluttede at søge den ”grønne kirkekasse” om tilskud til udskiftningen af glødelamperne i kirken. Lamperne i de andre bygninger besluttede vi at vente med at skifte ud ved en senere lejlighed.

 

Provstiudvalget var positiv indstillet. På et møde den 31. oktober bevilgede udvalget 20.000,00 kr. til indkøb af 160 LED kertelamper. De nye lamper blev leveret torsdag den 12. december og fredag den 13. december blev alle 60W glødelamper i lampetter og lysekroner afmonteret og erstattet af de nyindkøbte 6W LED kertelamper. Sikke en forskel - nu kan vi se at kirken er hvidkalket indvendig, lysekronerne er lavet af messing og at farverne på altermaleriet står klart i forhold til tidligere, hvor maleriet blev belyst med de gule glødelamper.

Nu venter vi spændt på reaktioner fra menigheden.

 

Hvor var det ærgerligt at ikke provstiudvalget ville godkende vores ansøgning om at sætte solcelleanlæg på annekset for at kirken kunne blive endnu ”grønnere”.

 

Med venlig hilsen

Langå menighedsråd

 

 

Jeg var i Langå kirke fredag morgen, inden det blev lyst, for at fotografere i kirken, hvor lyset var tændt på fuld styrke med 60W glødelamper. Fredag aften var jeg igen i kirken, for at fotografere med fuld styrke på 6W LED lamper. Det skal lige tilføjes, at i koret var der kun monteret LED lamper i lampetterne, og på billedet er det kun lampetterne som er tændt.

Til venstre er det 6W LED lamper som oplyser kirken, og til højre er det 60W glødelamper som oplyser kirken.

Niels


Kalender

BegivenhedDato

Gudstjeneste på Kildevang

1. apr 14:30
15:30
1. apr 14:30 -
15:30

Gudstjeneste i Langå kirke

5. apr 10:30
11:30
5. apr 10:30 -
11:30
Viser 1 til 2 af 25
<< <- 1-2 3-4 5-6 7-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 -> >>

Forårskoncert med Kolorit

Læs omtale klik her.

________________________________________________________________________

Foredrag om Poul Anker Bech i Langå Sognegård V/ Anne Valbjørn Odgaard

velbesøgt eftermiddag i sognegården. Læs omtale, klik her.

______________________________________________________________________________

Ny medarbejder ved Langå kirke

Lone Grundt Larsen. Læs omtale klik her.

__________________________________________________________________________________

1. søndag i advent og 25 års jubilæun i Torup

Se et par billeder fra begivenheden klik her.

_____________________________________________________________

Aktiviteter i Langå sogn 2019 - 2020

Læs folder: Klik her eller på billedet.

__________________________________________________________________________________

Dåbs klude til Langå kirke