Langå-Torup Pastorat

 

Med rødder i Langå og slægtninge i Argentina

Hanna Broadbridge i Langå Sognegård onsdag den 20. november 2013.

Mange havde trosset frostvejret, og var mødt op i Langå Sognegård for at høre Hanna fortælle. Jeg tror de fik hvad de kom efter, og der var også stor spørgelyst. I den første del af foredraget, før kaffen, omhandlede barndom og ungdom i Langå. Hanna er født den 4. april 1945 i en lejlighed over købmand Jensens butik i Lohmannsgade. Året før Hanna blev født, døde hendes storebror og i 1947 fik hun en lillesøster. Mange oplevelser og indtryk fra barndomstiden, havde gjort et stort indtryk på Hanna, og dem formidlede hun på en god måde, så alle genoplevede minder fra den levende stationsby med de mange forretninger og virksomheder. Hanna kom meget på kirkegården sammen med sin mor, for at se til sin storebrors grav og lægge blomster, men også på et gravsted i yderkanten af kirkegården ved siden af kapellet, hvor der stod  et gammel mosbegroet trækors blev der lagt en blomst en gang imellem. Her hvilede ifølge Hannas mor en ukendt Tysk soldat, og han skulle også have en blomst på sin grav. I sin barnesjæl havde hun ondt af ham som aldrig fik nogen blomster. Der var ikke engang et navn på graven.

Efter kaffen fortsatte Hanna med fortælling om sin uddannelse, ungdomstid, og nogle af de mange rejser. En af hendes fars leverandører var Englænder, og ved et besøg i virksomheden, spiste han middag i familiens hjem på Vestergade i Langå. Hanna havde lavet maden, medens forældrene viste Langå og omegn frem for Englænderen. Han havde tre sønner, og inviterede Hanna på besøg i England. Hanna rejste på ferie i England, og her faldt hun for Edward, og blev senere gift med ham. De har sammen to døtre.

Vi var faktisk færdige, og havde sagt tak til Hanna, da der blev spurgt om turen til Argentina. Så inden vi sang den sidste sang, måtte Hanna fortælle om den tur, hvor hun fandt sin morfars grav fra 1912. Der var mange som udvandrede til Argentina, og der er stadig mange som taler Dansk derovre og synger Danske salmer og sange. En anden del af familien var udvandret til USA og efter et besøg blandt dem i staterne i Midvesten opdagede Hanna at de ikke kendte af hendes yndlingssalmer  Velkommen igen Guds Engle små, som endnu ikke er udkommet i oversættelse på engelsk, og som blev skrevet julenat af Grundtvig i 1824, så med den sluttede vi aftenen af.

Niels

Kalender

BegivenhedDato

Gudstjeneste i Langå kirke

21. apr 10:30
11:30
21. apr 10:30 -
11:30

Gudstjeneste i Torup kirke

22. apr 10:30
11:30
22. apr 10:30 -
11:30
Viser 1 til 2 af 20
<< <- 1-2 3-4 5-6 7-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 -> >>

Aktiviteter i Langå sogn 2018 - 2019

Læs folder: Klik her eller på billedet.

__________________________________________________________________________________

Vinderen af Langå kirkes Open by Night-quiz.

Læs omtale klik her.

_______________________________________________________

Konfirmand gudstjeneste i Langå kirke tirsdag den 17. april.

Dåbs klude til Langå kirke