Langå-Torup Pastorat

 

Aktiviteter for 2018 - 2019

Se folder med aktiviteter i Langå sogn 2018 - 2019 klik her

Aktiviteter i de to sogne. Se i kalender eller i kirkebladet.


Langå og Torup sogne

Langå Kirke                                        Langå  Sognegård                               Torup Kirke

 

Langå Kirke

Langå Kirke er en gammel middelalder kirke. Af den oprindelige kirke står kun soklen og døbefonden tilbage. Kirken blev sidst udvidet og restaureret i 1956.
Kirken er låst til daglig, men i dagtimerne kan nøglen lånes af kirkegårdspersonalet, hvis man skulle få lyst til at gå ind og se kirken.

Sognegården

Langå Sognegård ligger i tilknytning til kirken. Det er den gamle forskole, som er blevet ombygget og indrettet til sognegård i 1987. Her foregår mange forskellige aktiviteter, som denne hjemmeside vil oplyse om.
Sognegården kan lånes mod en mindre betaling til f.eks. mindesammenkomster efter begravelser, til arrangementer med humanitære og velgørende formål.
Henvend dig til formanden for menighedsrådet eller til sognepræsten.

Torup Kirke

Torup kirke er en lille, men meget hyggelig og stemningsfuld kirke.
Den er i 1993 blevet færdig restaureret. Kirken har en meget smuk altervæg med tre glasmosaik-vinduer lavet af Svend Havsteen-Mikkelsen. Vinduerne symboliserer tro, håb og kærlighed. Desuden prydes altervæggen af et guldkors, som Svend Havsteen-Mikkelsen også har lavet og skænket kirken. Inspirationen til korset er hentet i et gammelt nordisk processionskors.


Forårskoncert i Torup kirke torsdag den 28. maj

Karin Østergaard bød velkommen til forårskoncert i Torup kirke.
Gudenåkoret fra Ulstrup
Disse to billede passer godt til Lis Sørensens sang
"Verden er i farver" som Gudenåkoret sang i kirken.

 

 

GUDENÅKORET

 

Gudenåkoret er et 4. stemmigt blandet kor, som tæller omkring 40 sangere og koret øver i Ulstrupbro kirkes Sognehus hver onsdag aften.

 

Koret spænder vidt i repertoiremæssig henseende og synger lige fra enkle danske sange og salmer, latinske satser, engelske sange til klassiske satser og bestemt også flere mere rytmiske sange og satser. Koret har dermed et bredt og varieret program – noget for enhver smag.

 

Koret synger gerne koncerter rundt i det midtjyske og har sine faste jule- og forårskoncerter i Ulstrupbro kirke. Gudenåkoret har de seneste år sunget koncerter i Vejerslev kirke, Bjerringbro kirke, V. Velling kirke, Sdr. Vinge kirke, Brandstrup kirke og Langå kirke. I sensommeren 2013 sang koret med ved et arrangement på Ormstrup Gods.

 

Gudenåkoret havde sit 30 års jubilæum i 2011og har gennem årene haft skiftende dirigenter, siden daværende organist ved Ulstrupbro kirke Grethe Hyldahl stiftede koret i 1981. Siden 2004 har Lars B. Olesen, organist ved Ulstrupbro kirke, ledet koret og han har sin Prælimimære Organisteksamen fra Vestervig Kirkemusikskole i 1990 og har gennem årene opnået en god erfaring som korleder og dirigent.


 

Julekoncert med Randers Kammerorkester den 2. december 2014

For 2. år i træk var Randers Kammerorkester på besøg i Langå kirke, hvor der blev afholdt julekoncert.  Formanden for Langå menighedsråd Poul Jørgensen bød velkommen til alle og særligt velkommen til dirigent David Riddell og kammerorkesteret. Koncerten er arrangeret i samarbejde mellem Foreningen for nytårskoncerter i Langå og Langå menighedsråd. Det blev som forventet af de mange fremmødte en rigtig flot koncert med masser af god musik, og indlagt fællessagn undervejs. Diagenten David Riddell er ikke uden humor, og måtte et par gange standse musikken for at instruere menigheden i, hvornår den skulle begynde at synge. Det lykkedes, og dirigenten var tilfreds. Efter koncerten takkede Jørgen Brune for musikken og et godt samarbejde med Randers kammerorkester. Aftenen blev afsluttet med et glas vin og lidt kransekage. Tak for et flot arrangement og en god aften i Langå kirke. På gensyn næste år, håber jeg.
Niels

Bankospil i Sognegården lørdag den 6. december 2014.

Vi starter med bankospillet kl. 9.30 til kl. 14.00.

Der vil være mange fine gevinster og 3 præmier i hvert spil. Gevinsterne vil være tilpasset alle generationer.  Måske er du heldig at vinde nogle af de fine præmier. Der er mulighed for at spise frokost. Der kan købes lune frikadeller m/tilbehør – kaffe/te – æbleskiver og hjemmebagt brød. Priserne er som i gamle dage.

Salgsbod: Her kan købes mange fine hjemmelavede ting. Marmelade, syltede rødbeder, konfekt, hjemmebagt brød/kager, syede/strikkede ting, dekorationer og kranse. Der vi også være Amerikansk Lotteri med fine gevinster.

Læs mere omtale klik her.

 


 

 

Efterårsmøde i Torup Kirke mandag den 21. oktober

Torup kirke mandag den 21. oktober 2013

Mandag den 21. oktober havde Torup Menighedsråd endnu en gang den glæde at se kirken fyldt med interesserede tilhørere til et spændende foredrag.
Vi hørte sprogforsker Michael Ejstrup fortælle om danske dialekter over sø og land. Der var små film- og lydklip fra alle dele af landet med dialekttalende mennesker, og Michael Ejstrup viste også, at han udover sit vestjyske modersmål selv kan tale mange forskellige dialekter fra alsisk til bornholmsk.
Efterfølgende var der kaffe og hjemmebagt kage, og de ca. 40 fremmødte udviste stor spørgelyst.
Vi gik alle hjem med en opløftende fornemmelse af, at de danske dialekter lever i bedste velgående.

 

Sommerkoncert Langå kirke 6. august kl. 19.00

Fra højre: Niels Græsholm, Majbritt Knudsen, Markus Frostholm, Christina Odgaard, Lone Lindstrøm, Ida Mellentin Zimmer, Christian Skaarup, Thea Holm, Lærke Lilholt, Helle Nerup, Jonas Landin, Anne Ørbæk Olesen, Peter Westerholm, Cecilia Woetmann, Sanne Hägerstrand, Stine Ydegår Turiño, Halltora Fridleivsdottir.

Som lidt af et eksperiment havde vi valgt at bytte efterårskoncerten ud med en SOMMERKONCERT i år.  Vi har været lidt nervøse for, hvordan det ville blive modtaget; vil der mon overhovedet komme nogen og høre koncerten, eller er alle stadigvæk på ferie?
Alle bekymringer kunne have været sparet; vi var mange, der fik en rigtig dejlig oplevelse. Vokalgruppen KOLORIT var i topform og gav første koncert på deres koncert turné i Jylland overbevisende sikkert.   Super-dygtige sangere (én af dem endda et barn af byen Langå: Lærke Lilholt Hansen), og en spændende kombination af nordisk folke- og vise tradition og latinamerikansk vokalmusik på repertoiret
Efter koncerten havde jeg fornøjelsen af at servere en kop kaffe og et stykke mad for koret inden de skulle køre videre til Hjørring, og jeg vil bare lige fortælle videre, at mange fra koret kom hen og sagde: Det var vel nok et DEJLIGT publikum at synge for…  I var med hele tiden, og sikke mange og lange klapsalver….
Så alt i alt aldeles vellykket med en sommerkoncert: Vi var glade for KOLORIT og de var glade for Langå.

ACE


Kirketur til Kousted kirke onsdag den 15. maj 2013

Onsdag den 15. maj kl. 13.00 var knap 40 mennesker mødt op på Langå kirkes kirkens parkeringsplads, og klar til at tage på tur med Mortens Busser til Kousted kirke. Vi havde god tid så chaufføren kørte ad små veje over Fussingø til Kousted kirke.

Ved Kousted kirke blev vi modtaget af Graver Edel Koch Nielsen, som også stod for foredrag om sogn, kirke, præstegård og altertavlen. Edel fortalte en spændende historie om sognet, og om hvordan 14 frivillige damer over en periode på 5 år, med en indlagt ”pause” midtvejs, fremstillede ca. 20.000 lapper. Et stort arbejde, og flot ser det ud på sin plads i kirkerummet. Ud over altertavlen, er der også fremstillet 3 messehagler, som passer til altertavlen og samtidig til forskellige højtider og begivenheder i kirken.

Efter besøget i Kousted kirke, fortsatte bussen til Søkroen i Klejtrup. Her havde kromutter dækket op i roehuset. Hvor fik vi kaffe, med hjemmebagt kringle og lagkage med creme og masser af flødeskum. Alle hyggede sig og der blev snakket lystigt ved alle bordene.

Klokken nærmede sig 17.00og det vat tid til at køre hjem til Langå igen. Ligesom på udturen fandt chaufføren en spændende rute, hvor vi kunne nyde forårets farver i fulde drag. Der var også indlagt et par spændende passager undervejs på de små veje, hvor v blandt andet mødte en skraldebil og et par busser på veje, som kun er beregnet til småbiler, men det lykkedes chaufføren at komme forbi hinanden, uden det gav skrammer, men vi var tæt på.

Det var 2012 – 2013 sæsonens sidste arrangement i Langå sogn, og Anna-Christine sluttede turen af med at sige tak for 2012 – 2023, og at der er lavet en plan for den kommende sæson, Planen vil blive offentliggjort i kirkebladet og på kirkens hjemmeside.

 

Genfortælling af Kaj Munks skuespil "Ordet" V/ Jørgen Nørgaard

 

Jørgen Nørgaard indledte med en lille gennemgang af Kaj Munks liv fra fødslen i 1898 til han blev myrdet af den tyske besættelsesmagt i 1944. Mødet blev indledt med Kaj Munks sang ”Den blå anemone”.

Det var i Maribo, at Kaj Munk så dagens lys. Men han mistede tidligt sine forældre. Faderen, der var garvermester døde kun et år efter drengens fødsel og moderen døde fire år efter.

Den lille Kaj blev nu adopteret af nogle fjerne slægtninge på Vestlolland, et husmandspar, som gav ham al deres kærlighed. Om barndomshjemmet skriver han da også: ”Du, mit lille barndomshjem, du har lært mig se det store, ja det største i det små.”

Kaj Munks vel nok mest populære tekst er sangen om den blå anemone, hvor det i 2. vers hedder:

På Lolland jeg den hented,
et kærtegn fra min fødeø,
Så gik jeg her og vented
og tænkte, den må dø;
Den savner jo sit skovkvarter,
sin lune luft, sit fede ler;
i denne fjendske zone
forgår min anemone,
Jeg ser den aldring mer


I verset fortæller Kaj Munk om sit udgangspunkt, Lolland, hvor han blev født i 1898 og hans omplantning til det barske Vestjylland, hvor han blev præst i Vedersø sogn i 1924 og forblev indtil sin død i 1944.

Efter indledningen var der kaffe og hyggeligt samvær for de fremmødte.

Ordet blev opført første gang i 1932 på Betty Nansen Teatret.

Jørgen Nørgaard havde sammenskrevet skuespillet og genfortalte det på en times tid i Langå Sognegård. Jørgen ”spillede” alle rollerne og havde tilpasset stemmer og dialekt til hver enkelt person. Det var en stærk oplevelse og alle de fremmødte fik en stor oplevelse i Sognegården.

 


Anna-Christine bød velkommen til Jørgen Nørgaard og de 20 mennesker, der på trods af meget sne, havde fundet vej til Langå Sognegård.
Efter velkomsten spillede Maria til Kaj Munks sang, "hvad var det dog der skete".
Silkeborg Lokal-tv var også i Langå Sognegård, og her bliver Jørgen Nørgaard udstyret med mikrofon af kameramanden.
Som indledning fortalte Jørgen Nørgaard en lille beskrivelse af, hvem Kaj Munk var, og hvordan skuespillet "ORDET" var blevet skabt.
Efter indledningen var der kaffe med kage og hyggesnak, før Jørgen Nørgaard gennemførte sin noget forkortede udgave af skuespillet.
Hele foredraget blev optaget, af Silkeborg Lokal-tv, og vil kunne ses på "Kanal Østjylland" om ca. 14 dage. Om det bliver muligt at gense foredraget via et link her på siden, vil vise sig.

SOGNEINDSAMLING Søndag den 10. marts 2013

Anne Marie Munk og Mona Boesen har "dækket bord" med raslebøsser og kort med ruter.

Søndag den 10. marts var der indsamling til Folkekirkens Nødhjælp over hele landet. 19.000 indsamlere var på gaden og de samlede 13,5 mill. Kr. ind.
Her i Langå og Torup var vi også med. Alle mødte op i Sognegården ved siden af kirken. Indsamlerene startede med en kop kaffe og et rundstykke, inden de skulle ud i det kolde vejr for at deltage i indsamlingen. Tove Jensen var den trofaste kaffebrygger, mens Mona Boesen og Anne Marie Munk stod for det mere praktiske i forbindelse med indsamlingen, som inddeling af ruter – uddeling af materialer og information i forbindelse med, hvordan pengene bliver brugt og hvordan Folkekirkens Nødhjælp arbejder i U-landene. Der blev vist en lille DVD film af ca. 10 min. varighed.
Alle var ved godt mod og klar til at komme ud i kulden. Det var rigtig flot, der kom to hold udenbys fra, som ville være med til at gøre en forskel, det siger vi dem tak for. Vi havde et par stykker, som   havde meldt sig til, men dukkede ikke op, derfor havde vi meget brug for deres hjælp. Den ene var en mor fra Bjerringbro, hvis søn havde meldt sig til, men kunne ikke få fri fra hans job i Brugsen og de andre var et ægtepar, som havde lyst til at deltage.
Imellem kl. 12.00 og kl. 12.15 var der åbnet i Sparekassen for optælling af pengene. Det var Mona Boesen og hendes kollega Helle, som stod for det praktiske, men vi siger tak til Sparekassen for at de vil åbne dørene i forbindelse med indsamlingen.
Folk kom forfrosne tilbage men med frisk mod og fik gjort resultatet op. Der blev samlet 13.306 kr. ind. Torup 1.332 kr. og Langå 11.973 kr., det var ca. 3000 kr mindre end sidste år – men alligevel et flot resultat. Tak til alle for den store indsats.
Referat fra en indsamlers oplevelse: Han kom til et flot rødt hus, der kom en dreng på ca. 9 år ud og lukkede op og budskabet blev givet ” Jeg samler penge ind til de fattige i Uganda – er din far eller mor hjemme ”. ” Ja ”, men han gik ind og fandt 30 kr. på sit værelse, dem ville han give, da faderen så kom frem – sagde sønnen ” Far nu kan du godt dobble op og give 60 kr. ”  En lille selvstændig dreng der vidste hvad han ville – han skal nok komme frem i verden – altid overskud til at give noget til andre.    

Klik her og se mere om folkekirkens nødhjælp.

 


Anne Marie og Mona laver navneskilte. I baggrunden studere to indsamlere deres rute.
En indsamler studerer sin rute
Anne Marie informerer.
Indsamlerne lytter til informationerne
Tove havde sørget for rundstykker og kaffe
Som optakt blev der vist en lille film om hverdagen for en lille familie
Fribilletter til en fodboldkamp studeres nøje
Torup holdet er klar til afgang
Helle, Anne Marie og Mona bag skranken i Langå Sparekasse
Indsamlerne er klar til at aflevere bøsser og høre resultatet.
Det er lidt spændende at se hvad der er kommet i bøssen.
Det var dejligt med lidt varmt at drikke.

Fællesspisning med underholdning onsdag den 6. marts

 

Onsdag den 6. marts blev der holdt fællesspisning i Langå Sognegård, og som altid et velbesøgt arrangement. 75 personer var tilmeldt, og for en sikkerhedsskyld havde personalet dækket op og lavet mad til 80 personer.

Der var en god og forventningsfuld stemning, da Anna-Christine slog på glasset for at byde velkommen. Det tog lidt tid, før der faldt ro over forsamlingen, snakken var jo godt i gang. De første kom allerede klokken 16.45. Der var en lille fejl i kirkebladet, men det gjorde ikke noget der var jo dejlig varmt i Sognegården.

Tove og hendes trofaste hjælpere Marie, Niels, Inger og Conny havde i løbet af eftermiddagen dækket bordene og tilberedt en dejlig Kinesisk Suppe (40 liter). Tove fortalte, at de godt nok havde set lidt underligt på hende, da hun ryddede hylden med grønsager for forårsløg, men de sagde ikke noget. Efter middagen blev der serveret kaffe og hjemmebagt kage.

Underholdningen blev leveret af Erling Jakobsen og hans to børnebørn Nikoline og Camille. Ind imellem sang og spil fortalte Erling små historier om Maren og Herluf, der i deres ungdom havde købt en lille forfalden gård, som de med flid og dygtighed havde sat godt i stand.

Det var planen, at underholdningen skulle være ovre i kirken, men på grund at tekniske problemer med varmen, blev det besluttet, at vi godt kunne blive i Sognegården, hvis vi flyttede lidt rundt på bordene. Det var Erling godt tilfreds med, han mente, at de små historier han ville fortælle, passede bedre i Sognegården end i kirken.

Det var en rigtig god aften i Langå Sognegård med dejlig mat og god underholdning hvor der til tider blev ”grinet godt igennem”.

Se opskriften på KINESISK SUPPE klik her

Vi ses igen til fællesspisning den 8. januar 2014 kl. 18.00 i Langå Sognegård.

Langå menighedsråd

 

Anna-Christine bød velkommen
Conny, Tove, Anna-Christine, Niels, Marie og Inger.
80 l Suppe
Nogle af Ciabattabrødene
Mange mennesker
Dem som underholdt
Kager til kaffen
Snak ved bordene
Erling
Vil du gifte dig med mig?
Der blev grinet igennem
Nikoline
Nikoline og Camille
Nikoline og Erling
Søren og Inga
To gæve gutter
Nikoline, Erling og Camille
Det var en fornøjelse

 


Willy Engmose

Kristendommen ind i hverdagen og hverdagen ind i kristendommen.

Onsdag den 20. februar var vi så heldig at få besøg af Willy Egmose, organist i Skjern kirke, jazzmusiker, korleder og komponist.

Vi, der var mødt op, fik en fantastisk aften, hvor vi fik anledning til at synge med fra ”Salmer og sange i skole og kirke 2”, en bog, der udkom i 2010, og som Willy har været med til at redigere. Mange af melodierne til salmerne og sangene har han også komponeret. Willy førte os på en spændende, humoristisk samt alvorsfuld måde gennem aftenen med små anekdoter knyttet til teksten eller melodien. Vi kom omkring hele kirkeåret, de forskellige højtider og årstider og ind i mellem lyttede vi til Willys fascinerende trylleri med klaverets tangenter.

En aften med gode oplevelser og frit efter Sigurd Barrett fornemmede jeg, at ”Der var englekor, der var alvorsord, og de ord han sa’ og den musik han ga’ vil i hjertet blive gemt ”.

Fællesspisning og foredrag onsdag den 9. januar 2013

 

Onsdag den 9. januar havde Langå menighedsråd inviteret til nytårskur, eller fællesspisning, i Langå Sognegård med efterfølgende foredrag ved Flemming Kloster Poulsen i Langå kirke.

Det er lidt i ”blinde” man melder sig til fællesspisningen, for det er først når maden serveres, at man bliver bekendt med menuen. Denne gang havde mad holdet som bestod af, Tove Jensen, Inger Thygesen, Marie Knudsen og Niels Knudsen valgt, at servere hamburgerryg med hvide kartofler, gulerødder, broccoli og aspargessovs.

16 kg hamburgerryg, 16 kg kartofler, 8 kg gulerødder, 8 kg broccoli og 8 l aspargessovs.

Det var det, der skulle til for at bespise de 70 tilmeldte. Efter middagen blev der serveret kaffe og småkager og sunget et par sange.

Foredraget ”DET UPERFEKTE LIV” blev efterfølgende holdt af Flemming Kloster Poulsen i Langå kirke.

Den 31. december kl. 18.00 sad Flemming og det meste af Danmarks befolkning foran fjernsynet for at høre dronningens nytårstale. Dronningen sagde blandt andet ”Der er en tendens i tiden til at tegne et billede at det perfekte liv med ægtefælde, børn, et inspirerende arbejde, spændende fritidsinteresser, et ungdommeligt udseende uanset alder. Hvem kan leve op til det alt sammen? Hvorfor skal vi dog det?

Det var indledningen til et godt og inspirerende foredrag om det uperfekte liv. Med udtræk fra litteratur, bibelhistorie og den ”offentlige vridemaskine”, fortalte han om mænd og kvinder, arbejde, stress, penge, ambitioner - alt det som hører til. Blandt andet for at finde ud af at man godt kan være rigtig glad for sit liv, selv om det ikke er perfekt – og at det altid er kampen værd.

Aftenen blev rundet af med orgelspil og salmesang.

 

Kalender

BegivenhedDato

Foredrag: Må man spise et æble fra Tjernobyl? v/ Louise Noes

Foredrag i Langå Sognegård. Tjernobyl katastrofen indtraf natten til d. 26. april …

22. jan 14:00
16:00
22. jan 14:00 -
16:00

Gudstjeneste i Langå kirke

26. jan 09:00
10:00
26. jan 09:00 -
10:00
Viser 1 til 2 af 21
<< <- 1-2 3-4 5-6 7-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 -> >>

Ny medarbejder ved Langå kirke

Lone Grundt Larsen. Læs omtale klik her.

__________________________________________________________________________________

1. søndag i advent og 25 års jubilæun i Torup

Se et par billeder fra begivenheden klik her.

_____________________________________________________________

Aktiviteter i Langå sogn 2019 - 2020

Læs folder: Klik her eller på billedet.

__________________________________________________________________________________

Konfirmand gudstjeneste i Langå kirke tirsdag den 17. april.

Dåbs klude til Langå kirke